Budgetteren

Het budget is al belangrijk voor alle particulieren. Voor ondernemers minstens zo. Als je niet weet wat er binnen komt en uit gaat, heb je totaal geen grip op je geld. Alleen leven aan de hand van een banksaldo kan je flink in de problemen brengen.

Voor ondernemers voor de inkomstenbelasting (eenmanszaken, VOF, zzp-er etc) is het combineren van je persoonlijke budget en je zakelijke budget nodig. Je moet immers weten wat je als “salaris” uit je onderneming moet halen. Daarna kan je je zakelijke budget bepalen.

Hoe pak je dat aan?
Voor degene die nog totaal geen inzage in de inkomsten en uitgaves van hun huishoudelijke budget hebben is het dus eerst noodzaak om daar inzicht in te krijgen. Tegenwoordig hebben we allemaal een bankieren app op onze telefoon staan. Om ervoor te zorgen dat je alle kosten en inkomsten mee neemt in je budget, is het verstandig om alle bij- en afschrijvingen van het afgelopen half jaar onder de loep te nemen. Sommige bankieren apps hebben een ingebouwde tool of een externe app om inzicht in je uitgaves en inkomsten te bekijken. Heel handig! Heeft jouw bank dat niet? Wij hebben een handige Excel werkmap voor jou. Je vult hier gemakkelijk wat gegevens in en je krijgt een mooi maandelijks overzicht. Stuur ons even een mailtje met omschrijving Budgetteren en dan sturen wij u hem gratis toe.

Nu je overzicht hebt in je persoonlijke maandelijkse inkomsten en uitgaves, weet je ook hoeveel “salaris” je uit je bedrijf moet halen. Je kunt nu een budget gaan opstellen voor uw onderneming. U kunt dit ook eenvoudig met Excel doen (of een ander programma wat voor jou fijn werkt). Binnenkort delen wij ook een werkmap voor het zakelijk budget. Wil je die ontvangen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief (zie onderaan de pagina) of stuur ons een mailtje. Dan ontvang u de Excel werkmap zodra deze beschikbaar is.

Denk bij het opstellen van een zakelijk budget aan:

  • btw (budgetten altijd opstellen exclusief btw)
  • houd rekening met het te betalen bedrag inkomstenbelasting
  • Inkomsten en uitgaven zullen niet allemaal maandelijks hetzelfde zijn. Maak een realistische schatting voor het inkomen en de uitgaves

Kom je er echt niet uit en heb je hulp nodig voor het opstellen van een budget. Lanvy administratie en advies kan eenmalig een budget voor u opstellen. Voor meer informatie en kosten kunt u een mail sturen naar: info@lanvy.nl.

Eén reactie op “Budgetteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *