Lijfrente

Wat is dat nou precies?
Met een lijfrente zorg je voor een aanvulling op je pensioen of je inkomen.

Met een lijfrente zorg je voor extra inkomen. Dit krijg je periodiek uitbetaald vanaf een bepaald moment. Bijvoorbeeld als je AOW krijgt of met pensioen gaat. Het mag ook extra inkomen voor een ander zijn. Bijvoorbeeld voor je partner als je overlijdt. Je kunt hiervoor een lijfrenteverzekering afsluiten of sparen met een lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht.

De premies die je betaald voor een lijfrenteverzekering en de stortingen die je doet op je lijfrenterekening mag je aftrekken van je belastbaar inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting. Hier zitten echter wel wat regels aan:

Bron Belastingdienst:

Voorwaarden voor lijfrenten

U kunt een lijfrente afsluiten in de vorm van een lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht. Een lijfrenteverzekering, lijfrenterekening of beleggingsrecht moet voldoen aan de volgende voorwaarden om als lijfrente beschouwd te worden:

 • de lijfrente is afgesloten bij een toegelaten financiële instelling
  Denk hierbij aan een verzekeraar, bank, beleggingsonderneming, beheerder van een beleggingsinstelling of instelling voor collectieve belegging in effecten.
 • de lijfrente geeft recht op een periodieke uitkering die uitkeert als u op een vooraf bepaalde datum in leven bent of als u voor een vooraf bepaalde datum komt te overlijden
  Een periodieke uitkering betekent hier dat sprake moet zijn van vaste en gelijkmatige uitkeringen. Dat is bijvoorbeeld zo als u maandelijks een uitkering krijgt van € 300.
 • de uitkering van de lijfrente moet voldoen aan bepaalde voorwaarden
  Deze voorwaarden zijn afhankelijk van wie de lijfrente uitkeert en van het soort lijfrente:
 • u laat de lijfrente-uitkeringen op tijd ingaan of zet de lijfrente op tijd om in een andere lijfrente
  Lees meer daarover bij Ingangsdatum lijfrente-uitkering.

Klik hier voor een uitgebreide uitleg.

Eén reactie op “Lijfrente”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *