Buffer

Alle onderwerpen die wij bespreken zijn belangrijk voor de zzp-er. Maar als zzp-er is een buffer (spaargeld) opbouwen een echte must!

Hoe hoog die buffer moet zijn is voor elke persoon anders. Je moet er bijvoorbeeld je inboedel mee kunnen vervangen, onderhoud aan je auto, inkomen kunnen opvangen en andere onverwachte uitgaven kunnen dekken. Via Nibud kan je berekenen hoe hoog jouw buffer minimaal moet zijn.

Maar hoe creëer je nu die buffer?
Als beginnende ondernemer is geld apart zetten al een enorme opgave. Vaak heb je bij het starten van je onderneming al meteen te maken met investeringen. Idealiter heb je al een goede buffer opgebouwd voor je start met je onderneming. Maar je bent inmiddels al gestart en je wilt die buffer nu gaan opbouwen of wellicht weer aanvullen na je investeringen. Wij hebben een aantal tips.

Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe je moet budgetteren. Heb je wat tips nodig? Lees dan ons bericht over budgetteren. Je hebt meer grip op je geld als je precies weet wat er binnen komt en wat er uit gaat.

Terug naar de buffer.
Wij adviseren klanten altijd om 30-40% van de ontvangen omzet (exclusief btw) opzij te zetten. Dit bedrag gebruik je aan het eind van het jaar voor het betalen van je inkomstenbelasting. Wanneer je dit percentage aanhoud, heb je aan het eind van het jaar genoeg om de inkomstenbelasting te betalen en je houd genoeg over om toe te voegen aan je buffer. Als startende ondernemer heb je (waarschijnlijk) recht op extra heffingskortingen waardoor je bufferbedrag lekker kan oplopen!

Heb je een partner en werkt deze in loondienst? Dan adviseren wij om van dat nettoloon ongeveer 10% te sparen.

In deze tijd waar alle prijzen alleen maar stijgen lijken deze percentages wellicht onrealistisch/niet haalbaar. Sparen is ook steeds lastiger. Vaak kan je lagere percentages aanhouden, echter ligt dat aan uw persoonlijke situatie.

Wil je weten welke percentages voor jou van toepassing zijn? Je kan dat berekenen door de inkomsten en uitgaven van je onderneming van bijvoorbeeld de afgelopen 3 maanden te pakken. Maak aan de hand daar van een schatting van de inkomsten en uitgaven voor de rest van dat jaar. Als je alle inkomsten en uitgaven dan hebt, trek je die van elkaar af. Tel hierbij eventueel bijtelling voor privé gebruik van de auto op. Je hebt dan je bruto winst. Controleer op de website van de Belastingdienst welke heffingskortingen je kunt toepassen en in welke schijf van de inkomstenbelasting je zit. Trek van je bruto winst de heffingskortingen af en bereken daarna hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Nu weet je hoeveel je minimaal opzij moet houden voor je inkomstenbelasting. Kijk daarna welk bedrag je nodig hebt voor je privé lasten (vaste lasten, huishoudgeld etc). Houd je over? Bufferen maar!

LET OP! Als je zelf een percentage hebt berekend, is het belangrijk dat je na bijvoorbeeld 3 maanden kijkt of je nog wel goed zit met je berekening. Wellicht is je omzet veel hoger als je eerder dacht. Pas je je percentage dan niet aan, kan het zijn dat je aan het eind van het jaar voor onaangename verassingen komt te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *