Urencriterium

Wist je dat je minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming moet besteden om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek? Dat is omgerekend ongeveer 24 uur per week.

Tip: Koop een losse agenda om je ondernemers-uren in bij te houden. Ben je handig met Excel? Dan kan je je uren daar in bijhouden. Factureerbare uren houd je waarschijnlijk al goed bij😉, maar ook de tijd die je besteed aan bijvoorbeeld je administratie, mag je hierin meerekenen. Zo weet jij aan het eind van het jaar of je in aanmerking komt voor de ondernemersaftrek. Komt de Belastingdienst op controle? Dan is het ook fijn dat je je agenda/Excel sheet kan overleggen en zo kunt aantonen hoeveel uur jij aan je onderneming besteed hebt.

Voorwaarden urencriterium:

  • Je moet dus minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteden
  • Je moet meer tijd besteden aan je onderneming als aan andere activiteiten (bijvoorbeeld loondienst). In de eerste 5 jaar van je ondernemerschap hoef je niet te voldoen aan deze laatste voorwaarde. Hiermee geeft de Belastingdienst je tijd om je onderneming op te bouwen voordat je fulltime gaat ondernemen.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

  • Factureerbare uren
  • Uren die je besteed aan je administratie
  • Uren die je besteed aan het opstellen van offertes
  • Uren die je besteed aan het maken van je website
  • Uren die je besteed aan het doen van bijvoorbeeld marktonderzoek en het opstellen van een bedrijfsplan

Uren die je beschikbaar bent voor werk maar waarin je niet daadwerkelijk werkt mag je niet mee tellen voor het urencriterium.

Bijvoorbeeld: Je geeft aan op je website dat je tussen 19:00uur en 21:00uur telefonisch beschikbaar bent voor vragen, maar je wordt in die tijd niet gebeld, dan mag je die uren niet mee tellen. Alleen de uren die je dan daadwerkelijk met een klant/prospect aan de telefoon zit mag je mee tellen.

LET OP: Ben je in bijvoorbeeld juni 2022 pas gestart met je onderneming? Dan nog moet je in die 6/7 maanden minimaal 1225 uur werken om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek. Je mag dit dus niet naar rato omzetten.

Ben je zwanger en ga je met verlof? Dan mag je die 16 weken dat je met verlof bent toch mee tellen als gewerkte uren.

2 reacties op “Urencriterium”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *