Kilometers maken

Kilometers. Iets wat elke ondernemer wel maakt. Tenzij je vanuit huis werkt natuurlijk. Gebruik je je privé auto voor zakelijk gebruik? Lees dan verder!

Wist je dat je zakelijke kilometers mag aftrekken van je winst. Scheelt weer een stukje belasting betalen. Hiervoor moet je wel een kilometerregistratie bijhouden. De gereden zakelijke kilometers mag je tegen een tarief van €0,19 aftrekken (inbrengen in je onderneming als kosten). Wat ook leuk is, je kan de btw van de kosten voor onderhoud en voor de brandstof ook voor dat deel dat je je privé auto zakelijk gebruikt, aftrekken. Een sluitende kilometerregistratie is dan wel nodig! Om dit uit te leggen even een voorbeeld:
Stel je hebt in een jaar 10.000 kilometer gereden in totaal. Je hebt voor €500,- aan brandstof getankt. En €1000 onderhoudskosten gehad. Van die 10.000 kilometer heb je 7000 kilometer zakelijk gereden. De btw over je kosten is: €315,- (21% van €1500). 70% van je gereden kilometers zijn zakelijk. Je mag dan dus 70% van €315,- = €220,05 terug vragen via de btw aangifte.

Tip: Je hebt tegenwoordig heel veel gratis apps om je kilometers bij te houden. Het is weer extra werk, maar het loont wel!

Tip2: Heb je echt geen tijd/zin om die kilometers bij te houden? Ook dan mag je de btw van de kosten voor onderhoud en brandstof aftrekken. Je trekt dan alle btw af. Echter dien je aan het eind van het jaar een correctie te maken voor privé gebruik. Dit doe je door 1,5% van de cataloguswaarde van de auto aan te geven als verschuldigde btw. Kanttekening: Doe je zelf je boekhouding en belastingaangiftes? Dan is deze manier wat ingewikkelder om te verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *